Zivatarok kialakulására figyelmeztetnek az ország nagy részén

2020. április. 19 10:12

Az átvonuló hidegfront nagy területen kedvező feltételeket biztosít az országban záporok, zivatarok kialakulásához. Tizennégy megyében figyelmeztetés érvényes.

Vasárnap jellemzően a Győr-Békéscsaba vonaltól délre számíthatunk elszórtan zivatarok kipattanására. Ezen belül délelőtt és a déli órák környékén zömében az Észak-Dunántúl és a középsó országrész lesz érintett, a déli óráktól pedig a középső országrész mellett egyre inkább a délebbre eső területek is fókuszba kerülnek. Késő délutántól délnyugaton és délkeleten is számíthatunk zivatarokra. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a zivatarok kialakulásának veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki a Dunántúlra, Pest, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyére vasárnapra vonatkozóan. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

A zivatarokat viharos széllökések (55-65 km/óra), lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék (egy-egy intenzívebb gócban 10-20 milliméter) és kis eséllyel apró szemű jég is kísérheti.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.