Zivatarok kialakulására figyelmeztetnek csaknem az egész országban

2020. március. 20 14:34

A szombat reggeli órákban érkező hidegfront többfelé kedvező feltételeket biztosít az országban zivatarok kialakulásához, amelyeket viharos széllökések és jégeső is kísérhet.

A szombat hajnali órákig veszélyes időjárási jelenség nem valószínű. Reggel észak, északnyugat felől markáns hidegfront érkezik, amelynek mentén a záporokat már reggel, délelőtt kísérheti néhol dörgés, villámlás a Kisalföldön, illetve a Bakony térségében. A nap második felében az ország déli felén már nagyobb számban várható zivatar, a Dél-Alföldön szervezettebb zivatarrendszer kialakulására is van esély. Az intenzívebb zivatarokat jégeső (általában 1 centiméternél kisebb átmérővel, de a Dél-Alföldön néhol akár 1-2 centiméteres jégszemek is hullhatnak), illetve viharos (70 km/óra fölötti) széllökések kísérhetik. A front mentén az északira, északkeleti forduló szelet szombat délutántól a Nyugat-Dunántúlon, valamint az ország keleti felén zivatartól függetlenül is nagy területen kísérhetik viharos lökések. Köztük a legerősebbek 60-65 km/óra között alakulhatnak, de a Bodrogközben 70 km/óra fölötti széllökésekre is számítani lehet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tizennégy megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok veszélye miatt a szombati napra vonatkozóan. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig a viharos erejű széllökések miatt érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.