Zivatarok kialakulására figyelmeztetnek csaknem az egész országban

2020. március. 20 14:34

A szombat reggeli órákban érkező hidegfront többfelé kedvező feltételeket biztosít az országban zivatarok kialakulásához, amelyeket viharos széllökések és jégeső is kísérhet.

A szombat hajnali órákig veszélyes időjárási jelenség nem valószínű. Reggel észak, északnyugat felől markáns hidegfront érkezik, amelynek mentén a záporokat már reggel, délelőtt kísérheti néhol dörgés, villámlás a Kisalföldön, illetve a Bakony térségében. A nap második felében az ország déli felén már nagyobb számban várható zivatar, a Dél-Alföldön szervezettebb zivatarrendszer kialakulására is van esély. Az intenzívebb zivatarokat jégeső (általában 1 centiméternél kisebb átmérővel, de a Dél-Alföldön néhol akár 1-2 centiméteres jégszemek is hullhatnak), illetve viharos (70 km/óra fölötti) széllökések kísérhetik. A front mentén az északira, északkeleti forduló szelet szombat délutántól a Nyugat-Dunántúlon, valamint az ország keleti felén zivatartól függetlenül is nagy területen kísérhetik viharos lökések. Köztük a legerősebbek 60-65 km/óra között alakulhatnak, de a Bodrogközben 70 km/óra fölötti széllökésekre is számítani lehet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tizennégy megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok veszélye miatt a szombati napra vonatkozóan. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig a viharos erejű széllökések miatt érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Aluszékonyság, fáradékonyság, koncentrációs problémák, reakcióidő növekedés jellemzővé válik. Migrénes fejfájás kialakulhat. Ingadozhat a vérnyomás. A kopásos ízületi panaszok okozhatnak kellemetlenséget. Időnként megerősödik a szél ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomas emelkedik.