Zivatarok kialakulására figyelmeztetnek délen és nyugaton

2020. február. 26 9:22

A keddi nap folyamán hidegfront vonul át felettünk sokfelé jelentős mennyiségű esővel, helyenként pedig zivatarokkal.

Az ország nagy részén 10-20 milliméter közötti, lokálisan 20 milliméter fölötti csapadékmennyiség is előfordulhat. A front mentén, elsősorban az ország déli, délnyugati felén néhány helyen nem lehet kizárni villámtevékenységet. A front előterében a délkeleti határvidéken (Csongrád, Békés megye határ menti területei) egy-egy intenzívebb zivatar is kialakulhatnak a nap második felében, amelyet viharos (akár 60-70 km/órát meghaladó) széllökések, illetve aprószemű jégszemek is kísérhetnek. Az erősebb csapadékgócokban jégdara, a magasabban fekvő területeken (elsősorban Mecsek, Bakony) esetleg havas eső, tapadó hó sem kizárt, megmaradó hó azonban nem valószínű.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok veszélye miatt Vas, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyére.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.