Zivatarok kialakulására figyelmeztetnek szinte az egész országban

2023. május. 29 10:26

A hét első napjaiban elszórtan számíthatunk zivatarok kialakulására. Két megye kivételével az egész országban figyelmeztetés érvényes.

Hétfőn elszórtan lehet zivatarokra számítani az országban, legalacsonyabb valószínűséggel az északnyugati területeken és az Alpokalján. A cellákhoz rövid idő alatt 20-30 milliméter csapadék, kisebb méretű jég és 50-70 km/óra körüli széllökés társulhat. Egy-egy zivatarcella néhol az éjszaka folyamán is kialakulhat. Hétfőn Vas és Győr-Moson-Sopron megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Kedden a Dunántúlon és az ország középső, észak-déli sávjában lesznek a legkedvezőbbek a feltételek zivatarok kialakulásához, de egy-egy cella keletebbre is előfordulhat. A cellák környezetében a hétfőihez hasonló kísérőjelenségekre kell számítani. Kedden Borsod-Abaúj-Zemplén és Győr-Moson-Sopron megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok veszélye miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell holnapig számítani.
A parlagfű virágporának mennyisége a csapadékos tájakon lecsökkent, de még mindig a tüneteket okozó, közepes tartományban alakul, a szárazabb területeken pedig továbbra is magas, esetenként elérheti a nagyon magas szintet is.

A légnyomás nem változik.