Zivatarok kialakulására figyelmeztetnek több megyében

2021. június. 08 11:21

Az ország nagy részén száraz, napos időre van kilátás, de kisebb körzetekben erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, és ott frissítő záporok, zivatarok is kialakulhatnak.

Kedden a déli óráktól elsősorban a Dunántúl középső és déli vidékein mutatkoznak kedvező feltételek helyi zivatarok kialakulásához. Ezekhez esetenként intenzív csapadék (10-20 milliméter), esetleg jégeső, viharos széllökések is társulhatnak. A zivatarok az esti órákra várhatóan lecsengenek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Veszprém, Fejér, Baranya, Tolna és Somogy megyére a keddi napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szerdán a déli óráktól ismételten helyi záporok, zivatarok alakulhatnak ki, legnagyobb eséllyel az északkeleti országrészben, illetve a Dunántúl délkeleti részén, Bács-Kiskun megyében a keddihez hasonló kísérőjelenségekkel. A zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Baranya, Tolna és Bács-Kiskun megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Az ország keleti felén még tartja magát a frontálzóna. Így az ott élők tapasztalhatnak továbbra is kellemetlen tüneteket. Görcsös migrénes fejfájás kialakulhat. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet. Érdemes fényvédő krémet használni a leégés ellen, mert az erős szélben nem érezzük a napsütés erejét. A pázsitfűfélék pollenje nagyon magas koncentrációban van jelen a légkörben.

A légnyomás nem változik.