Zivatarok szelik át az országot, figyelmeztetés érvényes

2023. január. 18 7:27

Intenzív csapadékhullámok vonulnak át hazánk felett, amelyeket az Alföld térségében több helyen villámlás, dörgés kísér.

Délnyugat felől újabb hullámokban érkeznek a csapadékzónák, reggelig az északkeleti, északi tájakon van nagyobb esély területi átlagban is 20 millimétert meghaladó 24 órás csapadékösszegre. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki szerdára vonatkozóan 20 millimétert meghaladó csapadékmennyiség miatt Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére vonatkozóan. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

A reggeli órákban még az Alföld középső és déli területei van esély zivatarok kialakulására. Fejér, Tolna, Baranya, Pest, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt. Csongrád-Csanád és Békés megyében zivatargócoktól függetlenül is előfordulhatnak 60-70 km/órás széllökések. Az intenzív záporos, zivataros gócokat pedig akár 70-80 km/órás lökések is kísérhetik. A viharos erejű széllökések miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Békés és Csongrád-Csanád megyében.

Az eső mellett elsősorban inkább csak a magasabb hegyekben fordulhat elő gyenge havazás, időszakos halmazállapot váltás. A hegyvidéki tájakon (újabb) néhány centiméternyi vizes, tapadó hó hullhat, amely olvadni fog.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.