Zivatarok veszélye miatt tizenhárom megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes

2019. augusztus. 15 13:45

Pénteken északnyugat felől egy hidegfront éri el hazánkat, amelyből főként a nyugati és középső területeken alakulnak ki záporok, zivatarok.

Péntek hajnalban, reggel a Dunántúl északnyugati részein már kis eséllyel kialakulhat egy-egy zivatar, majd napközben főként a Dunántúl keleti felén és a Duna-Tisza közén, Északi-középhegységben várhatók szórványosan zivatarok, a Tiszántúlon nem valószínű villámtevékenység. A zivatarokat intenzív csapadékhullás (5-15 milliméter), átmeneti szélerősödés (50-70 km/óra), esetleg kisebb szemű jég kísérheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tizenhárom megyében elsőfokú figyelmeztetést adott ki péntekre a zivatarok várható kialakulása miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.