Zivatarok veszélyére és felhőszakadásra figyelmeztetnek

2021. július. 02 7:42

Hazánk keleti felén lesz aktívabb a légkör, itt nagy területen alkalmasak a feltételek zivatarok kialakulásához, melyeket felhőszakadás, jégeső kísérhet.

A reggeli órákban elsősorban az Északi-középhegység tágabb térségében, később már nagyobb területen, megközelítőleg a Budapest-Szeged vonaltól keletre fordulhatnak elő zivatarok. A legintenzívebb gócokhoz jégeső (általában 1-2 centiméter átmérő), viharos széllökés (~ 60-70 km/óra), illetve felhőszakadás (25-30 millimétert meghaladó mennyiség rövid idő alatt) is társulhat. A zivatartevékenység az északkeleti harmadban a szombat hajnali órákig is kitarthat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt péntekre vonatkozóan a Duna vonalától keletre. Felhőszakadásra Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben figyelmeztetnek.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton ugyancsak hazánk keleti felén érvényes elsőfokú figyelmeztetés zivatar miatt. Felhőszakadás miatt Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.