Zivatarokat és nagy mennyiségű esőt hoz a mediterrán ciklon

2022. április. 22 10:16

Péntek délután a mediterrán ciklon hidegfrontja is átvonul felettünk. Zivatarokra, a déli megyékben helyenként nagy mennyiségű csapadékra kell számítani.

Pénteken a kora délutáni órákban a déli tájakon a záporok mellett várhatóan zivatarok pattannak ki, amelyek a délután folyamán északi, északkeleti irányba haladva átterjednek a Dunántúl keleti tájaira, illetve az Alföld északabbi területeire is. Lokálisan rövid idő alatt nagyobb mennyiségű csapadék (akár 20-25 milliméter) hullhat az egymást követő erősebb gócokból, emellett viharos (általában 60-75 km/óra) széllökések, és a déli országrészben jégeső (1 centiméter körüli méret) is kísérhetik a zivatarokat. A késő esti órákra fokozatosan lecseng a zivatartevékenység.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Zala, Somogy, Baranya, Fejér, Tolna, Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Békés és Hajdú-Bihar megyére a pénteki napra vonatkozóan. Nagy mennyiségű esőre Baranya, Tolna és Bács-Kiskun megyében figyelmeztetnek.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

A szombati front hoz vasárnapra pár fokos lehűlést. Nagy lesz a hőség a hét végéig. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás nem változik.