Zivatarokat hoz a front, figyelmeztetés érvényes

2020. szeptember. 05 11:49

A közeledő hidegfront hatására a nyugati és északi tájakon kedvezővé válnak az időjárási feltételek záporok, zivatarok kialakulásához.

Az ország legnagyobb részén a kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem várható szombaton, azonban az esti óráktól Sopron környékére kis eséllyel besodródhat egy-egy zivatar. Szombaton elsőfokú figyelmeztetés érvényes Győr-Moson-Sopron megyében zivatar kialakulásának veszélye miatt.

Vasárnapra virradóra a Kisalföldön, Alpokalján, napközben és este pedig közelítőleg a Zalaegerszeg-Budapest-Miskolc vonaltól északra, de nagyobb eséllyel inkább az Észak-Dunántúlon alakulhatnak ki zivatarok. Legjellemzőbb kísérőjelenségük az intenzív csapadék (20-30 milliméter) és viharos szél (60-80 km/óra, északnyugaton esetleg ennél erősebb is) lehet, de jégeső is előfordulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Nógrád, Heves, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megyékre, vasárnapra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgőrcs és fejfájás. A parlagfű virágpora a legtöbb helyen már megjelent a levegőben.

A légnyomás nem változik.