Zivatarokat hozhat a hidegfront, figyelmeztetés érvényes

2021. március. 26 11:18

A szombaton átvonuló hidegfront hatására hazánk déli, délnyugati megyéiben kedvezővé válnak a feltételek záporok, zivatarok kialakulásához.

Szombat reggelig veszélyes időjárási jelenség nem várható. Az érkező hidegfront mentén a nap második felében az eső, zápor mellett néhol zivatar is kialakulhat – erre nagyobb esély a Dél-Dunántúlon, valamint a Duna-Tisza köze déli részén mutatkozik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Zala, Somogy, Tolna, Bács-Kiskun és Baranya megyékre, szombatra vonatkozóan. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton előbb a délnyugati szelet a Nyugat-Dunántúlon, majd az északnyugatira forduló szelet a Kisalföldön néhány viharos közeli (60-65 km/óra) széllökés is kísérhet.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.