Zivatarokra és hőhullám kezdetére figyelmeztetnek

2021. július. 24 11:08

Szombaton még csak nyugaton, vasárnap estétől viszont már a középső és keleti tájakon is kialakulhatnak zivatarok. Az ország nagy részén már a hőség miatt is figyelmeztetés érvényes vasárnap.

Szombaton késő estétől nyugat felől (főként az Észak-Dunántúlon) zivatarok vonulhatnak át, amelyek reggelre a Duna vonaláig juthatnak, délelőtt pedig kelet, északkelet felé haladva legyengülnek, illetve a Felvidék felé távoznak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap napközben elenyésző az esélye zivatar kialakulásának (délután legfeljebb egy-egy gyenge góc alakulhat ki a Dunántúlon), majd késő délutántól, estétől a középső és keleti tájakon ismét nagyobb számban számíthatunk zivatarokra. Ezen belül a legintenzívebb zivatartevékenység az Északi-középhegység környezetében várható az éjszakai órákban, amely hétfő hajnalban is kitarthat. Erős, esetleg viharos (50-80 km/óra) széllökések, intenzív csapadék (10-20 milliméter) és jégeső (1 centiméter körül) társulhatnak a zivatarokhoz, de vasárnap este az északi tájakon akár felhőszakadás is előfordulhat. Vasárnap Hajdú-Bihar és Békés megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok veszélye miatt. Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében felhőszakadás várható kialakulása miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Vasárnap az ország nagy részén, délnyugati kétharmadán 25 fok fölött alakul a napi átlaghőmérséklet. A hőség miatt öt északkeleti megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.