Zivatarokra és viharos széllökésekre figyelmeztetnek keleten

2020. március. 29 11:20

Vasárnap délután még a keleti megyékben kell helyenként zivatarok kialakulására számítani, majd hétfőn a hidegfront érkezésével már viharos széllökések is kialakulhatnak.

Vasárnap délutántól elsősorban a keleti határ közelében alakulhat ki a záporok mellett esetleg egy-egy zivatar is. A zivatarok környezetében átmeneti szélerősödés előfordulhat. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok kialakulásának veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyékben. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap főként a Dunántúl északi felén erősödik meg az északnyugati szél, majd estétől mérséklődik a légmozgás. Hétfő hajnaltól a Dunántúlon újra megerősödik az északnyugati szél, emellett északkeleten és keleten az északkeleti szelet kísérik majd erős, helyenként viharos lökések. Főként a Bodrogköz térségében, valamint a magasabban fekvő területeken a legerősebb széllökések 65-70 km/óra között várhatók. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a viharos széllökések veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyére hétfőre vonatkozóan.

Hétfő hajnaltól elsősorban az Alpokalján várható gyenge havazás, de az Északi-középhegység tágabb környezetében is számítani lehet gyenge hózáporra, havas esőre. Hétfő estig legfeljebb az Alpokalján alakulhat ki lepel- 1-2 centiméter megmaradó hó.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.