Zivatarokra, felhőszakadásra, majd kezdődő hőségre figyelmeztetnek

2020. augusztus. 05 11:41

Az elmúlt napok időjárását meghatározó ciklon fokozatosan dél felé mozdul el, így hatása is egyre inkább hazánk déli tájaira korlátozódik.

Szerdán legkevésbé az északi, északnyugati területeken lehetnek zivatarok, majd kelet felől egyre inkább megszűnnek a feltételek a zivatarok kialakulásához. Legtovább (akár a csütörtök délelőtti órákig) a délnyugati tájakon fordulhat elő villámtevékenység. Szerda kora délutánig az északi szelet a Nyugat-Dunántúlon 60-65 km/órás lökések kísérhetik. Szerdán a zivatarok veszélye miatt négy északi megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Somogy, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyében a hirtelen lezúduló záporokból a 30 millimétert várhatóan meghaladó csapadék miatt másodfokú, Zala és Csongrád-Csanád megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes, ahol a lehulló esőből 20 milliméter is összejöhet. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

A legjellemzőbb kísérőjelenség a felhőszakadás lehet (jellemzően 20-40 milliméter között rövid idő alatt, de délnyugaton akár 40-50 milliméter fölötti mennyiség is eshet), de átmeneti szélroham (60-80 km/óra) és jégeső is előfordulhat. Csütörtökön a keleti területeken a napi középhőmérséklet elérheti a 25 fokot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyére vonatkozóan. Felhőszakadás kialakulása miatt Somogy, Tolna, Baranya megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében a 25 fokot meghaladó középhőmérséklet miatt érvényes figyelmeztetés.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.