Zivatarokra, felhőszakadásra, viharos széllökésekre figyelmeztetnek

2020. május. 22 13:19

Szombat este hidegfront érkezik, mely országszerte hoz kisebb-nagyobb esőzést. A legnagyobb mennyiség északnyugaton valószínű.

Ma kritériumok szerinti veszélyes időjárási jelenség nem várható.

Holnap estétől egy nyugat felől érkező hidegfront hatására a Dunántúlon egyre többfelé várhatók zivatarok (egy-egy heves zivatar is lehet). A zivatarokat felhőszakadás (lokálisan 30 milliméter feletti csapadékösszeggel), viharos szél (65-80 km/óra) és kisebb méretű jég (1-2 centiméter átmérővel) kísérheti. A front mögött északnyugaton viharossá (70-75 km/óra) fokozódik az északnyugati szél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok veszélye miatt szombat estétől a fővárosra, valamint Pest, Nógrád, Fejér, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Vas, Zala és Somogy megyékre. Felhőszakadás miatt öt északnyugati megyére van érvényben elsőfokú figyelmeztetés, viharos erősségű széllökések miatt pedig Vas, Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyékben van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Nyugat felől egy gyenge front érkezik, nyomában melegebb levegővel. Pár fokos melegedésre lehet számítani. Görcsös migrénes fejfájás kialakulhat. Ingerlékenység, alvászavar és emésztési panaszok is előfordulhatnak. Növekszik a reakció idő.

A légnyomás ingadozik.