Zivatarokra figyelmeztetnek a hét első felében

2019. június. 03 10:29

Az elmúlt napokhoz hasonlóan továbbra is az ország nagy részén kipattanhatnak zivatarok, főként a délutáni órákban. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Napi menettel (délután és kora este legnagyobb, reggel és délelőtt legkisebb számban) alakulnak ki helyi, tehát góconként kis területet érintő zivatarok az országban – legjobb eséllyel hétfőn a délkeleti, déli megyékben, kedden már a középső országrészben is. A zivatartevékenység a keddi napon kissé erőteljesebbnek tűnik. A zivatarokat a villámtevékenység mellett rövid ideig intenzív eső, szélerősödés, esetleg néhol kisméretű jég kísérheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre és keddre vonatkozóan a zivatarok kialakulásának lehetősége miatt hazánk nagyobb részére, a nyugati, északnyugati megyék kivételével. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Tegnap az esti órákban nyugat felől egy melegfront érte el hazánkat. A magasban beáramló meleg levegő csak a nagyon érzékenyeknél okozhat esetleg panaszokat. Zivatarok környezetében izgatottság és asztmatikus panaszok kialakulhatnak. A déli órákban erős UV sugárzásra kell számítani. A csalánfélék virágporának mennyisége közepes-magas szinten várható.
A légnyomás alig változik.