Zivatarokra figyelmeztetnek csaknem az egész országban

2019. július. 18 10:24

Csütörtökön több helyen, pénteken szórványosan alakulhatnak ki zivatarok hazánk területén. Nyugaton a legnagyobb, kelet felé haladva csökken az esélye az esőzésnek és a villámtevékenységnek.

Csütörtökön a Dunántúlon több alkalommal valószínű zivatar, kelet, északkelet felé haladva a zivatarok várható száma és erőssége csökken. Északkeleten, keleten a legalacsonyabb a valószínűsége villámtevékenység kialakulásának. Éjszaka még nyugaton, valamint északnyugat-északon dörrenhet meg az ég.

A Dunántúlon a zivatarokat elsősorban ma délután viharos (60-80 km/óra) szél, általában kis méretű (2 cm alatti átmérőjű) jég, délnyugaton, délen lokálisan jelentős mennyiségű csapadék, esetleg felhőszakadás (20-30 milliméter) kísérheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki csütörtökre vonatkozóan a zivatarok kialakulásának veszélye miatt két északkeleti megye kivételével (Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar) a teljes országra. Elsőfokú riasztás érvényes Pest, Fejér, Zala, Somogy, Baranya és Bács-Kiskun megyék egyes járásaiban.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Pénteken délután elszórtan számíthatunk zivatarok kialakulására, legnagyobb számban és eséllyel a középső országrészben. A keleti megyék kivételével elsőfokú figyelmeztetés érvényes. 50-60 km/óra erősségű szél, valamint lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék (20-30 milliméter), kis méretű (2 cm alatti átmérőjű) jég kísérheti a zivatartevékenységet.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatással a hétvégéig biztosan nem kell számolni. Fagyosak a reggelek és csúszósak lehetnek reggelre az utak. A lassú melegedés tovább folytatódik, de jelentős változás nem lesz. Fellélegezhetnek a frontérzékenyek. A hideg elpusztítja a kórokozókat, így kevesebb megfázásos tünet jelentkezhet. A borongós, párás idő kedvezőtlenül befolyásolja a hangulatot.

A légnyomás csökken.