Zivatarokra figyelmeztetnek tizenkét megyében

2020. június. 11 10:48

Ma főként az ország keleti felében, és a Dunántúl északkeleti részén várható zivatarok kialakulása. Felhőszakadás, jégeső is érkezhet.

Csütörtökön a Dunától keletre, illetve a Dunántúl keleti, északkeleti részén alakulhatnak ki elszórtan, az északkeleti tájakon több helyen zivatarok. A zivatarokat lokálisan nagyobb mennyiségű (20-30 milliméter feletti) csapadék kíséri, de elsősorban északkeleten délután, kora este néhol jégeső, viharos (~60-80 km/órás) széllökés is valószínű. Éjszaka az ország északkeleti felén valószínű a záporok mellett helyenként zivatar is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok veszélye miatt a Duna vonalától keletre, valamint Fejér és Komárom-Esztergom megyékre, a csütörtöki napra vonatkozóan. Felhőszakadás miatt Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés csütörtökön.

Pénteken az Alföld északi részén és az Északi-középhegységben leginkább késő délután, este intenzívebb zivatarok is kialakulhatnak. (Az ország délnyugati felén nem valószínű zivatar.) A zivatarokhoz helyenként 30 millimétert meghaladó csapadék, néhol jégeső, viharos szél társul. Északkeleten heves zivatarra is esély mutatkozik, 80-90 km/órát meghaladó szélrohammal, nagy méretű jéggel, 50 millimétert meghaladó csapadékkal.

Az ország északkeleti felében elsőfokú figyelmeztetés érvényes pénteken, zivatarok veszélye miatt. Felhőszakadás miatt a fővárosra és Pest megyére, valamint hét keleti megyére érvényes elsőfokú figyelmeztetés holnap. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.