Zivatarokra, holnap felhőszakadásra figyelmeztetnek

2022. június. 21 11:29

Estig jórészt csak az élénk szél zavarja a napot; estétől már a délnyugati megyékben kialakulhat zivatar. Szerda este ismét nagy területen aktivizálódik a légkör.

Kedden napközben nyugaton egy-egy zivatar besodródása nem kizárt.

Az éjféli órákban a délnyugati országrészbe is érkezhetnek nyugat, délnyugat felől zivatarok, amelyeket viharos (általában 60-80 km/óra) széllökések és jégeső (akár 2 centimétert meghaladó átmérő) kísérhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Baranya, Somogy és Zala megyékre, a keddi napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szerda este nyugat felől ismét megnő a zivatarhajlam. Zivatarokra főként a Dunántúlon lehet számítani, amelyek mellé elsősorban felhőszakadás (20-30 millimétert meghaladó, de a nyugati és délnyugati megyékben 40-50 milliméter feletti mennyiség is lehetséges), valamint jégeső (~ 1-2 centiméter átmérő) és erős, viharos széllökés (~ 50-60 km/óra) társulhat.

A záporos, zivataros csapadékzóna várhatóan délkeleti irányban terjed majd tovább és csütörtök reggel hagyhatja el az országot.

Felhőszakadás miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas és Zala megyékben, míg elsőfokú figyelmeztetés Bács-Kiskun, Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom, Tolna és Veszprém megyékben van érvényben szerdán.

Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki zivatar veszélye miatt a Dunántúlra, továbbá Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyékre, a szerdai napra vonatkozóan.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.