Zivatarokra, nagy esőre, viharos szélre figyelmeztetnek

2021. május. 16 10:31

Változatosan alakul a következő két nap időjárása. Vasárnap délután zivatarokra, hétfőn pedig ezen felül kiadós esőre és helyenként viharos erejű széllökésekre is számítani kell.

Vasárnap délelőtt főként keleten az eső, zápor mellett még egy-egy zivatar előfordul. Délután a felhőzet szakadozásával ismét labilizálódik a légkör és az Alföldön, Északi-középhegységben helyenként, a Dunántúlon (elsősorban csak a nyugati, délnyugati határvidéken) néhol kialakulhatnak zivatarok. Zivatarban intenzív csapadék, kisebb méretű jég, néhol viharos szél (60 km/óra) lehetséges. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki vasárnapra a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfőn hajnaltól egy délnyugat felől felvonuló csapadékzónához társulva az országban több helyen várható 15-20 millimétert elérő mennyiségű eső. Kiemelten a Dunántúli-középhegységben, Pest és Nógrád megyében helyenként 30 milliméter körüli összeg is hullhat. Az eső, zápor mellett zivatarok is várhatók. Az északnyugatira forduló szél a Dunántúlon, majd délutánra a középső országrészben is több helyen viharossá (60-70, Dunántúli-középhegység területén akár 70 km/órát meghaladó széllökés is) fokozódik. Délután a Dél-Alföldön heves zivatarok kialakulására is megfelelő feltételek adódnak, 80 km/óra feletti szélrohammal és nagy méretű jéggel. Estére a zivataros csapadékgócok a keleti, északkeleti országrészre korlátozódhatnak. Hétfőn az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok várható kialakulása miatt. 20 millimétert várhatóan meghaladó csapadék lehullása miatt Csongrád-Csanád, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével az egész ország területén figyelmeztetés érvényes. Viharos erejű széllökésekre Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém megyében figyelmeztetnek.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.