Zivatarokra, nagy mennyiségű esőre és viharos szélre figyelmeztetnek

2021. november. 03 11:44

Szerda délutántól egy hidegfront csapadékrendszere éri el hazánkat, amely többfelé okoz nagy mennyiségű csapadékot és zivatarokat.

Csütörtök hajnalban az érkező hidegfront hatására a nyugati határ mentén kisebb eséllyel, majd napközben az ország délnyugati és középső felében, később délkeleten már nagyobb valószínűséggel fordulhat elő az eső és zápor mellett zivatar is. A déli szél a délkeleti területeken a délelőtti és kora délutáni órákban viharossá (60-70 km/óra) is fokozódhat, majd a délutáni óráktól csillapodik a légmozgás. Legnagyobb eséllyel a Kaposvár-Balassagyarmat és Baja-Ózd vonalak közötti területeken 10 millimétert, helyenként akár 20 millimétert megközelítő vagy meghaladó csapadékösszeg is lehetséges. Délkeleten a péntek reggelig lehulló csapadék mennyisége a 20 millimétert is meghaladhatja.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye kivételével az egész országra, csütörtökre vonatkozóan. Viharos szélre Csongrád-Csanád és Békés megyében figyelmeztetnek. Nagy mennyiségű eső miatt Békés megyében érvényes figyelmeztetés. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

A hidegfront nyomában megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet. Az idei pollenszezon egy újabb csúcsán van túl, a pollenterhelés fokozatosan csökken. Ebben az időszakban van azonban jelen egyszerre többféle növény virágpora a levegőben, melynek következtében pollenallergia szempontjából kiemelt jelentőséggel bír. Erős lesz az UV sugárzás. Könnyen le lehet égni.

A légnyomás eléri mélypontját.