Zivatarokra, viharos szélre számíthatunk kedden, riasztás érvényes

2020. február. 11 11:52

Az országot elhagyó hidegfront mögött viharossá, erősen viharossá fokozódik a szél; változékony időjárásban lesz részünk kedden is.

Kedden a szél fokozatosan mindenütt nyugatira, északnyugatira fordul, és a délnyugati tájak kivételével ismét sokfelé lesz viharos. A legerősebb lökések általában 65-90 km/óra között várhatók, de északnyugaton síkvidéken helyenként a 90, az északi hegyek magasabban fekvő vidékein akár a 100 km/órát is meghaladhatják.

A délutáni, késő délután óráktól veszíteni kezd erejéből a szél, de az északi megyékben még éjszaka is erős maradhat (45-60 km/órás lökésekkel).

Kedden napközben a záporok mellett elsősorban az Északi-középhegység térségében valamint az Alföld északkeleti részén (Nyírség, Hajdúság) zivatar is kialakulhat, amelyhez néhol 70 km/órát meghaladó szélroham, és kisebb méretű jég társulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú riasztást adott ki az erősen viharos szél miatt Budapestre, valamint Pest, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér és Nógrád megyékre, a keddi napra vonatkozóan. Csaknem az egész országra elsőfokú riasztás van érvényben a viharos erősségű széllökések miatt.

Zivatarok kialakulásának lehetősége miatt elsőfokú riasztás érvényes kedden a fővárosban, valamint Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben. Ugyancsak zivatarok veszélye miatt Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Szerdán is főleg az ország északi felén fordulhatnak elő viharos széllökések, amelyek elsősorban a Kisalföldön, illetve a Dunántúl északkeleti negyedén a 70 km/órát is átléphetik. A délutáni órákban a délnyugati megyékben nem lehet kizárni gyenge villámtevékenységet.

Várhatóan viharos erősségű széllökések veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes szerdán Budapesten, valamint Pest, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Fejér megyékben. Zivatar kialakulásának lehetősége miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Baranya megyére, a szerdai napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.