Zivatarra figyelmeztetnek északkeleten

2023. július. 31 11:30

Ma hazánk északkeleti tájain alakulhat ki zivatar, máshol nyugodt időnek örülhetünk. Holnap délután északnyugat felől érkezik a soron következő hidegfront.

Hétfőn napközben főként az északkeleti harmadban alakulhatnak ki zivatarok, melyeket intenzív csapadék (10-30 milliméter), erős, viharos széllökések (50-70 km/óra), illetve apró szemű (1-2 centiméternél kisebb jégátmérő) jég kísérhet. Minimális eséllyel a nyugati határvidékre is besodródhat egy-egy zivatar.

Az éjszakai órákra megszűnik a zivatartevékenység.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére, a hétfői napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Kedden kora délután északnyugat felől hidegfront érkezik, melynek hatására először az északnyugati tájakon alakulnak ki zivatarok, melyek délkelet, kelet felé mozognak, késő estig a Duna-Tisza közére is átterjedhetnek.

A zivatarokat főként az északnyugati tájakon felhőszakadás kísérheti (20-30, néhol akár 40 milliméter is), emellett viharos széllökések (általában 60-80 km/óra), és apró szemű jég (1-2 centiméteres jégátmérő) is előfordulhat.

Heves zivatar kialakulására is van esély a nyugati, délnyugati megyékben, ezekhez az előbbiekben leírtak mellett erősen viharos széllökések (~90 km/óra) is társulhatnak.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt a teljes Dunántúlon, valamint Budapesten és Pest megyében, továbbá Bács-Kiskun megyében kedden.

Felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyére, a keddi napra vonatkozóan.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás