Zivatarra figyelmeztetnek hazánk nyugati felén vasárnap

2022. szeptember. 24 12:05

Változékonyra fordul időjárásunk a hét utolsó napján. Nyugat felől egyre nagyobb területen alkalmassá válnak a feltételek zivatar létrejöttéhez.

Vasárnap délutánig a kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem várható.

Vasárnap késő délutántól, estétől délnyugat felől egyre nagyobb számban számíthatunk zivatarok kialakulására. Az éjféli órákig főként a Dunántúlon várhatók zivatarok, majd fokozatosan az ország keleti felére tevődik át a zivatartevékenység. A zivatarokat viharos széllökés (~60-70 km/óra), intenzív csapadék (helyenként 10-20 millimétert meghaladó mennyiség), esetleg jégeső (1-2 centiméter alatti átmérő) kísérheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt a teljes Dunántúlra, valamint a fővárosra, Pest és Bács-Kiskun megyére, vasárnapra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.