Zivatarra figyelmeztetnek kedden két északnyugati megyében

2022. május. 30 11:50

Kedd estétől hazánk északnyugati tájain alkalmassá válnak a feltételek zivatar kialakulásához. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Ma napközben kritériumok szerinti veszélyes időjárási jelenség nem valószínű. Estétől a déli határ közelében nem lehet teljesen kizárni egy-egy zivatar kialakulását.

Holnap napközben zivatar csak kis valószínűséggel jelenhet meg a Dunántúl déli részén, késő estétől viszont északnyugat felől már lehet számítani a kialakulásukra (éjfélig a Kisalföld nyugati részén és az Alpokalján).

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Győr-Moson-Sopron és Vas megyékre, a keddi napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.