Zivatarra, viharos szélre figyelmeztetnek

2020. április. 13 10:59

Délutántól több helyen alakulhatnak ki zivatarok, melyeket - főként az északi határhoz közelebb - viharos széllökések, lokális felhőszakadás kísérhetnek.

Délutántól egy hidegfront hatására az ország északi felén a záporok mellett helyenként zivatarok is kialakulhatnak. Erre legnagyobb esély az Észak- és Közép-Dunántúlon, valamint a főváros tágabb környezetében van, de nagyobb bizonytalanság mellett késő délután, este ennél délebbre, valamint az éjszakai órákban az Alföldön és északkeleten is előfordulhat villámtevékenység. A zivatarokat – főként az északi határhoz közelebb – viharos (60-80 km/óra) széllökések, nagyobb mennyiségű csapadék (lokálisan akár 10-15 milliméter is lehet), esetleg kisebb szemű jégeső kísérhetik.

Hétfőn az ország déli részén erősödik meg a délnyugati szél, majd késő estétől a front átvonulását már egyre több helyen megerősödő északi széllökések kísérik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatarok kialakulásának veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki Budapestre, valamint tizenkét további megyére, a hétfői napra vonatkozóan.

Kedden hajnalban a magasabb hegycsúcsokon kis valószínűséggel havas eső, gyenge havazás is előfordulhat. Napközben a Dunántúlon és északkeleten lesz erős az északi szél, amelyet északnyugaton viharos (60-70 km/óra közötti) lökések kísérhetnek.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes kedden zivatarok kialakulása miatt öt keleti, északkeleti megyében. Viharos erősségű széllökések miatt Győr-Moson-Sopron megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás