Zivatart, nagy esőt és viharos szelet hozhat a hidegfront

2024. március. 31 11:13

A hétfőn érkező hidegfront előtt északnyugaton viharos szélre, majd zivatar és nagy eső kialakulására figyelmeztetnek.

Vasárnap az északnyugati határ közelében a déli, délnyugati irányú szelet hétfő délutánig időnként (60-70 km/órás) viharos lökések kísérhetik.

A HungaroMet Zrt. elsőfokú figyelmeztetést adott ki vasárnapra 70 km/órát meghaladó széllökés veszélye miatt Győr-Moson-Sopron vármegyére.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfő este hidegfront érkezik nyugat felől, melynek hatására a Dunántúlon egyre többfelé várható eső, zápor, néhol akár zivatar is. Hétfőn elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém vármegyében.

A Dunántúl nyugati részein már az éjféli órákig kiadós mennyiség eshet, de kedd reggelig folytatódik a csapadéktevékenység. Előreláthatólag az Alföldön viszont jóval kevesebb eső várható, arrafelé nem kizárt, hogy lesznek olyan tájak is, melyek szárazon maradnak. Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala vármegyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a 20 millimétert várhatóan meghaladó csapadékmennyiség miatt.

Hétfő estétől egyre nagyobb területen északnyugatira, nyugatira fordul a szél és az esti órákban előbb északnyugaton, majd kedden már keletebbre is számítani lehet viharos lökésekre (60-85 km/óra). Hétfőn elsőfokú figyelmeztetés érvényes viharos széllökés veszélye miatt Győr-Moson-Sopron vármegyében.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.