Viharos széllel érkezik az enyhülés, figyelmeztetés érvényes

2020. december. 27 12:23

Vasárnap még kisebb havazás és ónos eső nehezítheti a közlekedést, majd hétfőn az érkező hidegfront előtt a viharos erejű szél rejt veszélyeket.

Vasárnap időszakosan többször lehet számítani déli irányból érkező gyenge intenzitású csapadékra. A Dunántúlon és eleinte az Alföldön havazás (tapadó hó) formájában, a Dunától keletre pedig később már inkább havas eső, eső hullhat. Megmaradó hórétegre főként a Dunántúli-középhegység, a Dunazug-hegység, az Északi-középhegység nyugati részének magasabb helyein, valamint az Alpokalja térségében lehet számítani, jellemzően lepel – 3 centiméter mennyiségben (síkvidéken sem zárható ki átmeneti lepel kialakulása). Az éjszakai órákban az Északi-középhegység alacsonyabb részein előfordulhat gyenge ónos eső is.

Hétfőn gyors olvadás várható. Hétfő délutántól egy hidegfront előterében nyugatról-keleti felé haladva egyre többfelé viharossá fokozódik (60-80 km/óra, főként a Dunántúlon 80-85 km/óra is előfordulhat) a déli, délkeleti szél. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre a viharos erejű szél veszélye maitt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével az egész ország területére. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Egy gyenge hidegfront érkezik, de jelentősebb változékonyságra nem kell számítani az időjárásban. Felszakadozik a felhőzet. Az erős UV sugárzás miatt érdemes a déli órákban fényvédő krémet használni. Az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat.

A légnyomás nem változik.