Zivatarra, ónos esőre és nagy mennyiségű hóra figyelmeztetnek

2021. február. 08 12:09

Kedd hajnalban egy melegfront csapadékzónája éri el hazánkat, amelynek hatására az északi megyékben ónos eső és jelentősebb hóréteg is kialakulhat.

Hétfő délután a Dunántúl déli, délkeleti szegletében (elsősorban Baranya megye, illetve Somogy megye déli része) zivatar alakulhat ki, emiatt Baranya megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

A több hullámban érkező csapadékból elsősorban északkeleten éjfélig helyenként 20 millimétert meghaladó eső gyűlhet össze. A Dunántúli-középhegységben és az Alpokalján vékony hóréteg is kialakulhat.

Kedd hajnalban újabb csapadékzóna érkezik, ami az ország középső területein átmeneti ónos esőt okozhat (legnagyobb eséllyel a Dunakanyar, főváros téréségében). Kedd napközben északon, északkeleten már egyre inkább havas eső, hó lesz a jellemző. Az Északi-középhegység területén kedd éjfélig lepel – 5 centiméter, az északkeleti határ közelében (és a hegyekben) helyenként akár 5 – 10 centiméter hóréteg alakulhat ki. A délutáni órákban a Dél-Dunántúlon megdörrenhet az ég. Kedd estétől ismét ónos eső kialakulásának kedveznek majd a feltételek: elsősorban a főváros, és az Északi-középhegység területén lehet átmeneti jelleggel pár tized milliméter ónos esőre számítani, majd a csapadékzóna északkelet felé elhagyja az országot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki keddre ónos eső veszélye miatt Nógrád, Heves, Komárom-Esztergom és Pest megyére. Öt centimétert várhatóan meghaladó hóréteg miatt pedig Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében érvényes figyelmeztetés. Somogy megyében zivatar kialakulása miatt érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Egy mediterrán ciklon hoz nedvesebb léghullámokat.

A légnyomás emelkedik