Kitart a hőhullám, az ország nagy részén figyelmeztetés érvényes

2023. augusztus. 24 10:16

Csütörtökön és pénteken az ország nagy részén folytatódik a hőhullám. Pénteken már tizenkét megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes.

Csütörtökön a napi középhőmérséklet az ország nagy részén 25 fok felett, a déli tájakon és városi környezetben 27, 28 fok körül alakul. Csütörtökön Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Tolna, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Békés és Hajdú-Bihar megyében elsőfokú, míg Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt.

Pénteken többfelé lehet 27 fok feletti napi középértékekre számítani. Az északkeleti területeken várhatóan mindkét nap 25 fok alatt marad a napi középhőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki péntekre magas középhőmérséklet miatt a Dunántúlra, Pest, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyére, Nógrád, Heves, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt.

Péntek délután, este az északi, északnyugati tájakra besodródhat néhány zivatar, amelyek környezetében átmeneti viharos széllökés (60-70 km/óra), intenzív csapadékhullás (10-20 milliméter), illetve kisebb szemű jégeső nem kizárt. Az északnyugati tájakon a szombatra virradó éjszaka is aktív maradhat a légkör. Pénteken elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Nógrád megyében. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán ciklon érkezik. Változékonyabbra fordul az időjárás.
Az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat.
A légnyomás nem változik.