Új globális melegrekord született

2024. július. 25 15:52

2024. július 21-én megdőlt a globális átlaghőmérséklet rekordja. A Föld középhőmérséklete 17,09 fok volt, amilyen magasat korábban még nem mértek a Copernicus ERA5 adatbázis adatai alapján.

A Copernicus Éghajlatváltozási Szolgálat arról számolt be, hogy adatai alapján egy hajszállal, de megdőlt a globális átlaghőmérséklet rekordja. Július 21-én ugyanis 17,09 °C volt a Föld középhőmérséklete, mindössze egy századdal felülmúltva a korábbi, 2023. július 6-i 17,08 fokot.

Bár ez a különbség alig érzékelhető, az igazán elgondolkodtató az ide vezető út. A 2023-as előtti korábbi rekord még 2016-ból származott, akkor augusztus 13-án 16,8 fokot mértek. Az elmúlt nagyjából egy évben – tavaly, illetve idén nyáron – azóta 57 napon haladta meg a napi átlaghőmérséklet ezt az értéket. 2023 nyara óta mintha más dimenzióba ugrott volna a klíma, lényegesen meghaladta a hőmérséklet a korábbi csúcsokat.

Napi globális felszíni átlaghőmérséklet 2024-ben (piros), 2023-ban (narancssárga), és 1940 és 2022 között minden évben (szürke). A 2024. július 21-i adatok egyelőre előzetesek. Forrás: ERA5, C3S/ECMWF

De miért nyáron dőlnek meg az egész bolygóra vonatkozó rekordok? A globális átlaghőmérséklet általában június vége és augusztus eleje között éri el éves csúcsát, ami egybeesik az északi félteke nyarával. Ennek az az oka, hogy az északi félteke szezonális mintázata határozza meg a globális hőmérsékletet. Az északi félteke nagy szárazföldi területei ugyanis gyorsabban melegszenek fel, mint ahogy a déli félteke óceánjai lehűlhetnek (az ottani téli időszakban).

Ezen kívül az Antarktisz nagy részén tomboló átlag feletti hőmérséklet is nagy befolyással van. A jelenlegi nagy anomáliák viszont nem teljesen szokatlanok az antarktiszi téli hónapokban, többek között a tavalyi csúcshoz is jelentősen hozzájárultak. Az antarktiszi tengeri jég kiterjedése majdnem olyan alacsony, mint tavaly ilyenkor volt, ami jóval átlag feletti hőmérsékletet eredményez a Déli-óceán egyes részein.

Felszíni léghőmérsékleti anomália 2024. július 21-én, az 1991–2020 közötti referencia-időszak átlagához képest. Forrás: ERA5, C3S/ECMWF

A jelenlegi rekord  nem érte teljesen váratlanul a szakembereket, hiszen a globális átlaghőmérséklet a csúcs közelében alakult napok óta, másrészt az éves menet alapján egyébként is ilyenkor a legmagasabb ez az érték. Mivel a tetőzés július végén, augusztus elején szokott bekövetkezni, az sem zárható ki, hogy ez még nem az idei legmagasabb hőmérséklet.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem történik jelentős változás időjárásunkban. Jövő hét közepéig nem kell fronthatással számolni.

A légnyomás csökken.