Zivatarokra és hőségre figyelmeztetnek az egész országban

2024. augusztus. 17 11:05

A hazánktól délnyugatra található légörvény továbbra is meleg, de már egyre nedvesebb levegőt szállít térségünk fölé, így a hőség mellett több helyen számíthatunk zivatarok kialakulására is.

Szombaton a Dunántúl északnyugati felén, valamint az Északi-középhegységben 25 fok körüli, az ország többi részén továbbra is 27 fok körüli vagy feletti, a Dél-Alföldön, illetve a Dunántúl délkeleti területein 29 fok körüli napi középhőmérséklet valószínűsíthető.

Harmadfokú figyelmeztetést adott ki a HungaroMet magas középhőmérséklet miatt szombaton Bács-Kiskun, Baranya, Tolna, Békés és Csongrád-Csanád vármegyére, másodfokút Somogy, Fejér, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar vármegyére. Elsőfokú figyelmeztetés pedig Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom, Nógrád, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében érvényes.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton napközben nagyobb eséllyel és számban egy északnyugat (Győr) – délkelet (Békéscsaba) sáv területén alakulhatnak ki zivatarok, felhőszakadással kísért zivatarok, de emellett az ország más részein, több helyen számíthatunk kialakulásukra, emiatt emiatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Felhőszakadás veszélye miatt Vas, Zala, Somogy és Baranya megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Vasárnap az ország északi felében 25, míg délkeleti részein továbbra is 29 fok körül alakul a napi középhőmérséklet.

Harmadfokú figyelmeztetést adott ki a HungaroMet magas középhőmérséklet miatt vasárnapra Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegyére, másodfokút Somogy, Baranya, Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar vármegyére. Elsőfokú figyelmeztetés pedig Győr-Moson-Sopron, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Nógrád, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében érvényes.

Éjszaka is aktív marad a légkör: estétől leginkább az Alföldön, majd éjjel északnyugaton is elszórtan képződhetnek zivatarok. A zivatarokat viharos széllökés (60-80 km/h, néhol 90 km/h feletti, erre a déli tájakon nagyobb az esély), jégeső (általában 2 cm alatti átmérővel, intenzív zivatarok környezetében 3-4 cm) és intenzív csapadék (10-25 mm) kísérheti. Rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék is lezúdulhat veszteglő zivataroknál (25-30 mm feletti mennyiség). Vasárnap napközben az országban szórványosan alakulhatnak ki ismét zivatarok, majd a délutáni, késő délutáni óráktól dél felől intenzívebb, hevesebb zivatarok érhetik el a déli megyéket. A zivatarokat a mai naphoz hasonlóan viharos széllökés (~60-80 km/h, késő délutántól délen >90-100 km/h), jégeső (általában < 2 cm, a déli megyékben 3-4 cm) és intenzív csapadék (~10-25 mm) kísérheti. Az ismétlődő cellatevékenység és lassan mozgó celláknál 25-30 mm-t meghaladó csapadékmennyiség is összegyűlhet. Vasárnap az egész országban legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében pedig másodfokú figyelmeztetés érvényes.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Este egy hidegfront éri el hazánkat, majd benyúlik a Dunántúl fölé. Ez a front azonban a jelentősebb lehűlést nem hoz. A frontérzékenyek tapasztalhatnak kellemtlen tüneteket. Ilyenkor növekszik a a reakcióidő és fáradékonyság is tapasztalható.

A légnyomás csökken.