Viharos szélre, zivatarokra és jelentős esőre figyelmeztetnek

2024. október. 10 11:24

A Dunántúlon nagy területen viharossá fokozódik a szél, majd délután az érkező hidegfront hatására már zivatarokra és nyugaton nagy mennyiségű csapadékra is számítani kell.

Csütörtök délelőtt a legerősebb széllökések a Bakonyban, illetve a Kisalföldön elérhetik, esetleg kissé meghaladhatják helyenként a 70 km/órát, majd a déli órákhoz közeledve veszíteni kezd erejéből a szél. A viharos erejű széllökések miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes csütörtökön Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Somogy és Tolna vármegyében.

Délután nyugat, északnyugat felől hidegfront érkezik, amelynek mentén, illetve előterében elsősorban a nyugati, délnyugati tájakon kedvezőek lehetnek a feltételek néhány zivatar kialakulására. A csapadékzóna estig a Duna vonaláig jut, ezt követően tovább halad kelet felé. Az éjszaka során az ország déli, délkeleti felében még egy-egy helyen megdörrenhet az ég, majd péntek délelőtt kelet felé elhagyja térségünket. A HungaroMet elsőfokú figyelmeztetést adott ki csütörtökre a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt Vas, Zala, Somogy, Tolna, Bács-Kiskun és Baranya vármegyére.

A 24 órás csapadékösszeg a Nyugat-Dunántúlon csütörtökön helyenként 20 milliméter körül alakulhat, emiatt Zala vármegyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Pénteken napközben, délután egy összeáramlás mentén kis eséllyel északkeleten előfordulhat néhol zivatar, emiatt Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes. 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

A Kirk hurrikán érkezik és okoz erős széllökéseket. Hidegebbnek fogjuk érzeni az időt. Görcsös migrénes fejfájás és vérnyomás ingadozás kialakulhat.

A légnyomás emelkedni kezd.