Nagy havazásra, ónos esőre figyelmeztetnek

2018. február. 06 10:41

Szerda hajnalban délnyugat felől egy mediterrán ciklon éri el hazánkat, amelyből nyugaton jelentős havazásra, másutt esőre, ónos esőre kell számítani.

Szerdán hajnalban délnyugat felől csapadékzóna érkezik, amely elsősorban a Dunántúlt fogja érinteni. Az Alpokalján intenzív havazás valószínű, amelynek során akár 10-15 centiméter nedves hóréteg képződhet. A Dunántúl többi részén és a középső országrészben is eshet – többnyire csak rövidebb ideig – hó, de ebből jelentős réteg nem tud majd kialakulni. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várhatóan  nagy  mennyiségű hó miatt Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyére.

A Dunántúl középső és keleti harmadán, valamint a középső országrészben szerda reggel, tehát a csapadékhullás kezdetén a hó mellett rövid ideig ónos eső is hullhat, de napközben egyre inkább az eső lesz jellemző. Az OMSZ, a Dunántúl középső és keleti részére, valamint Nógrád és Pest megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várható ónos esőre tekintettel.

Az időjárási helyzet változásával a figyelmeztetéssel érintett terület is módosulhat. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán ciklon érkezik. Változékonyabbra fordul az időjárás.
Az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat.
A légnyomás nem változik.