Akár 30 millimétert meghaladó esőre figyelmeztetnek kedden

2019. november. 04 10:53

Ma délen zivatarok is előfordulhatnak, majd az este átmeneti esőszünettel telik. Kedd reggel újabb csapadékzóna érkezik. A fővárosban és tizennégy megyében jelentős esőre van kilátás.

Hétfőn napközben egy hidegfront vonul át felettünk jelentős mennyiségű csapadék (jellemzően további 5-10 milliméter) kíséretében. A déli országrészben a front mentén egy-egy beágyazott zivatar is kialakulhat. Hétfőn délelőtt a front előtt a délkeleti országrészben még erős lökések kísérhetik a déli irányú szelet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok miatt a déli országrészre: Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyékre, hétfőre vonatkozóan.

Kedden egy ciklon vonul át felettünk, melyhez kapcsolódóan – különösen az ország északi, északnyugati felén – ismételten nagy mennyiségű csapadékra lehet számítani. A ciklon melegfronti csapadéka már a reggeli órákban eléri hazánkat és kedden napközben nagyjából a Zalaegerszeg-Budapest-Miskolc tengelytől északnyugatra várható belőle jelentős (10-20 milliméter) mennyiségű eső. A késő délutáni, esti órákban a már említett tengely széles sávjában a ciklon hidegfrontjához kapcsolódóan újabb intenzív, felhőszakadásszerű csapadékra (akár 20 millimétert meghaladó mennyiség) van kilátás. A hidegfront mentén beágyazott zivatarok is előfordulhatnak, melyeket viharos széllökések (60-70 km/óra) és felhőszakadás kísérhet. Az intenzív csapadékzóna az este, éjszaka folyamán gyengülve fokozatosan kelet felé helyeződik, nyugat felől pedig megszűnik a csapadéktevékenység.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki eső miatt Budapesten, valamint Pest, Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér és Nógrád megyékben kedden. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok miatt Zala, Veszprém, Somogy és Baranya megyékre, a keddi napra vonatkozóan.

Öt keleti, délkeleti megye kivételével a teljes országban legalább elsőfokú figyelmeztetés van érvényben eső miatt kedden – 24 óra alatt több mint 20 mm csapadék hullhat.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.