A megszokottnál melegebb tavasz jöhet

2020. január. 22 17:57

Az elmúlt évszakok rendre a megszokottnál melegebbnek adódtak hazánkban, sőt, 2019 a legmelegebb év volt 1901 óta. Felmerül a kérdés: vajon folytatódik a tendencia 2020 tavaszán is?

A tél felét már magunk mögött tudhatjuk; általában ebben az időszakban kezdődnek a latolgatások az előttünk álló tavasz általános jellemzőire vonatkozóan. Az alábbi cikkben a Severe Weather Europe összeállítása alapján a legfrissebb hosszútávú előrejelzéseket mutatjuk be 2020 tavaszának alapvető időjárási jellemzőire vonatkozóan. Az alábbi eredmények természetesen nem jelentik, hogy a március-április-május időszakot felölelő, három tavaszi hónapban szakadatlanul az itt leírtak teljesülnek: a modellek egy általános karakterisztikát határoznak meg; azt vetítik előre, hogy a tavasz 40-60%-ban milyen jellegeket ölthet.

A hosszútávú előrejelzés három modell (ECMWF, UKMO, NCEP) eredményeit összevetve készült. Mivel az időpont még meglehetősen távoli, a jelenlegi futtatások eredményeiben nagy a bizonytalanság. Február felé haladva gyengül a poláris örvény, melynek jövőbeni jellemzői alapvetően befolyásolhatják a várható időjárást Európában (hidegbetörések esélye észak felől). A modellek erre is adnak becslést, beválásának mértéke a jövő zenéje.

A jelenlegi futtatásokat tekintve a három modell nagy egyetértést mutat abban, hogy Európa nagy részén a megszokottnál magasabb hőmérsékleteket hoz a tavasz. Mint minden évben, idén tavasszal is teret hódíthatnak a hideg légtömegek Európa belsejében, azonban ezen hideg időszakok ideiglenesnek bizonyulnak: az általános áramlási viszonyok nem segítik elő a hosszú ideig tartó, szokatlanul hideg időjárás kialakulását.

Észak-Amerika kissé komplikáltabb képet mutat az egyes modellek eredményeinek összevetésekor, a némileg eltérő előrejelzett nyomási viszonyok miatt. Általánosságban az mondható el, hogy a nyugati partvidéken a megszokottnál melegebb tavasz valószínű. Átlagos, vagy annál hidegebb viszonyok alakulhatnak ki Kanada keleti területein, míg az időjárás az USA középső és keleti részein változékonyabbnak mutatkozik: az európainál nagyobb esély van a hideg légtömegek beáramlására, leginkább a tavasz elején.

A déli féltekén mind Ausztrália északi részein, mind Dél-Afrikában jóval a normál feletti hőmérsékleteket jeleznek a modellek a március-május közötti időszakra, mely délen az ősz periódusa.

ECMWF előrejelzés: a hőmérséklet átlagos eltérései a normáltól 2020 tavaszán (a március-április-május időszakban)

Átlagos, vagy annál kissé szárazabb tavasz körvonalazódik Európában: valószínű szárazabb időszakok kialakulása, legfőképpen délen, azonban a hosszan elhúzódó, súlyos aszályt nem tartják valószínűnek a modellek. Az USA déli és délkeleti részein a megszokottnál csapadékosabban alakulhat a tavasz.

ECMWF előrejelzés: a csapadékösszegek átlagos eltérései a normáltól 2020 tavaszán (a március-április-május időszakban)

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem kell pár napig újabb fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés. Az Uv sugárzás könnyen okozhat napégést.

A légnyomás emelkedik.