Zivatarra, viharos szélre figyelmeztetnek

2020. április. 13 10:59

Délutántól több helyen alakulhatnak ki zivatarok, melyeket - főként az északi határhoz közelebb - viharos széllökések, lokális felhőszakadás kísérhetnek.

Délutántól egy hidegfront hatására az ország északi felén a záporok mellett helyenként zivatarok is kialakulhatnak. Erre legnagyobb esély az Észak- és Közép-Dunántúlon, valamint a főváros tágabb környezetében van, de nagyobb bizonytalanság mellett késő délután, este ennél délebbre, valamint az éjszakai órákban az Alföldön és északkeleten is előfordulhat villámtevékenység. A zivatarokat – főként az északi határhoz közelebb – viharos (60-80 km/óra) széllökések, nagyobb mennyiségű csapadék (lokálisan akár 10-15 milliméter is lehet), esetleg kisebb szemű jégeső kísérhetik.

Hétfőn az ország déli részén erősödik meg a délnyugati szél, majd késő estétől a front átvonulását már egyre több helyen megerősödő északi széllökések kísérik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatarok kialakulásának veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki Budapestre, valamint tizenkét további megyére, a hétfői napra vonatkozóan.

Kedden hajnalban a magasabb hegycsúcsokon kis valószínűséggel havas eső, gyenge havazás is előfordulhat. Napközben a Dunántúlon és északkeleten lesz erős az északi szél, amelyet északnyugaton viharos (60-70 km/óra közötti) lökések kísérhetnek.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes kedden zivatarok kialakulása miatt öt keleti, északkeleti megyében. Viharos erősségű széllökések miatt Győr-Moson-Sopron megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán ciklon érkezik. Változékonyabbra fordul az időjárás.
Az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat.
A légnyomás nem változik.