Intenzív zivatarokra, felhőszakadásra figyelmeztetnek

2020. augusztus. 17 10:17

Az átmeneti, nyugalmasabb napközbeni időjárást követően a délutáni óráktól intenzív zivatarok érkezhetnek északnyugatra, melyek fokozatosan a keleti területek felé haladnak.

Az északi tájakon kialakult záporok, zivatarok a délelőtti órákban elhagyják az ország területét. Ezt követően délután elsősorban az Északi-középhegységben helyenként újra kialakulhatnak zivatarok, melyeket szélerősödés és intenzív zápor kísérhet.

Délután a Dunántúl északi része fölé egy zivataros csapadékrendszer érkezése várható. Az esetleg láncba szerveződő zivatarokat több helyen kísérheti intenzív csapadék, 60-70, néhol 80-90 km/óra körüli szél. Lokálisan 30-40 millimétert meghaladó csapadék, illetve jég is hullhat. Kelet felé tovább fejlődve várhatóan északon vonulhat végig a zivatarzóna, de a késő délutáni órákban a Dunántúl középső és déli részén, kora este, este a középső országrészben is kialakulhatnak intenzív zivatarok. Az éjszaka folyamán a zivatarok tovább haladnak az Alföld és az Északi-középhegység területe felé. Ekkor a zivatarokat felhőszakadás, 60-70 km/órás széllökések és kisméretű jég kísérheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok veszélye miatt két délkeleti megye kivételével hazánk teljes területére. Felhőszakadásra az ország északnyugati felében figyelmeztetnek hétfőn.

Kedden a reggeli, délelőtti órákban az Alföldön az éjszakai zivatarok lecsengése várható, majd napközben elsősorban a Dél-Dunántúlon illetve a Duna vonalától keletre, kisebb eséllyel a Dunántúl északi felén is lehet zivatarok kialakulására számítani, melyeket felhőszakadás, 60-70 km/órás széllökések és kisméretű jég kísérhet.

Kedden a teljes országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok kialakulásának veszélye miatt, míg felhőszakadásra keleten figyelmeztetnek. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.