Markáns hidegfront hoz szélvihart és zivatarokat, figyelmeztetés érvényes

2021. május. 05 11:41

Hamarosan nagy területen megerősödik, sokfelé viharossá fokozódik a szél az érkező hidegfrontnak köszönhetően. Erősen viharos lökések is felléphetnek.

A déli órákra a Dunántúlon helyenként viharossá (hozzávetőleg 60-70 km/óra) fokozódik a délnyugati szél. Délután hidegfront érkezik, mely estig északnyugatról délkelet felé haladva gyorsan átvonul az országon. A front környezetében az északnyugatira forduló szelet várhatóan sokfelé kísérik viharos (jellemzően 60-80 km/óra közötti), kiemelten az Észak-Dunántúlon, a főváros térségében és a középső országrészben akár erősen viharos (általában 70-90, helyenként akár 90 km/órát meghaladó) szélrohamok, melyekhez porvihar is társulhat. Az esti, késő esti órákra a front átvonul az országon, mögötte mindenütt gyorsan csillapodik a légmozgás.

Országszerte legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes viharos széllökések miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki erősen viharos széllökések veszélye miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér és Bács-Kiskun megyékre szerdán.

A fronthoz társuló záporos csapadékzónában főként a Dunántúlon és az északi tájakon néhol zivatar is valószínű, melyeket viharos szél, intenzív csapadék (10-20 milliméter), kis eséllyel aprószemű jég kísérhet.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt a fővárosban és Pest megyében, valamint Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Vas, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben szerdán.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Csütörtökön az alkalmazott kritériumok szerinti veszélyes időjárási esemény nem várható.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Csűrötökön érkezik a következő ciklon. Addig frontmentes időre van kilátás.

A légnyomás csökken.