Országszerte zivatarokra, délen felhőszakadásra figyelmeztetnek

2021. május. 12 10:55

Délnyugat felől egyre nagyobb területen változékonyra fordul az idő. Délen várható hevesebb zivatartevékenység.

Szerdán a déli órákig a Dunántúlon, illetve a Duna vonalához közelebb eső tájakon számíthatunk a záporok mellett zivatarokra is.

Délutántól fokozatosan az Alföldön, Észak-Magyarországon is elszórtan várható zivatarok kialakulása. Intenzívebb zivatarok legjobb eséllyel főként késő délután délnyugaton, kora estétől inkább a Dél-Alföldön valószínűek. Ezekben néhol felhőszakadás (rövid idő alatt 20-30 milliméter csapadék), jégeső, viharos széllökés (60-80 km/óra) is valószínű.

Az esti óráktól a Dunántúl nagyobb részén már stabilizálódik a légkör, a Dunától keletre azonban dél-délkelet felől észak-északnyugat felé fejlődve több helyen is várható zivatarok előfordulása, melyekben lokálisan intenzív csapadék, 60 km/órát meghaladó szél valószínű. A hajnali órákra az eső, zápor mellett legjobb eséllyel az északi, északkeleti országrészre korlátozódhatnak a zivataros csapadékgócok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok kialakulásának veszélye miatt hazánk teljes területére szerdán. Felhőszakadás miatt Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyékben érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Csütörtökön is labilis marad a légkör. Leginkább a Dunántúl déli felén, illetve az Alföld déli és keleti részein valószínű zivatarok kialakulása. Főként délkeleten a délutáni órákban helyenként intenzív zivatarok is előfordulhatnak 70 km/órát meghaladó széllel, jégesővel.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt a Duna vonalától keletre, illetve Somogy, Baranya és Tolna megyékben csütörtökön.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.