Zivatar veszélyére figyelmeztetnek több megyében

2021. május. 20 9:24

Ciklon hozott kiadós esőt, a csapadék súlypontja egyre inkább délkelet felé helyeződik. Zivatarok napközben főként a Duna-Tisza-közén húzódó összeáramlási vonal mentén alakulhatnak ki.

Ma a csapadék súlypontja egyre inkább a Dél-Alföld fölé helyeződik át, így főleg arrafelé valószínű nagyobb területen 20 milliméter körüli vagy azt meghaladó napi csapadékösszeg.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki nagy mennyiségű eső miatt Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyékre csütörtökön.

Napközben főként a Duna-Tisza-közén húzódó összeáramlási vonal mentén alakulnak ki zivatarok, de kisebb eséllyel és számban a keleti, délkeleti határ közelében és esetleg az Alpokalján is előfordulhatnak. Az intenzív gócokat szélerősödés, rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék (10-20 milliméter), illetve aprószemű jégeső kísérheti. Csütörtök napközben a Dunántúlon az északnyugati, keleten az északkeleti szél néhol időnként viharossá fokozódhat (60-65 km/óra).

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar miatt Budapesten és Pest megyében, valamint Győr-Moson-Sopron, Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben csütörtökön.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem kell pár napig újabb fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés. Az Uv sugárzás könnyen okozhat napégést.

A légnyomás emelkedik.