Zivatarokra és felhőszakadásra figyelmeztetnek szombaton

2021. május. 28 10:43

Szombaton a Budapest - Békéscsaba tengelytől északkeletre és a Dunántúl nyugati tájain alakulhatnak ki zivatarok, melyeket lokálisan felhőszakadás kísérhet.

Péntek délután északkeleten a záporok mellett kis eséllyel kialakulhat zivatar is. A megerősödő északnyugati szelet pénteken napközben a Dunántúlon, középső országrészben főként a hegyvidéki tájakon néhol 60 km/órát meghaladó viharos lökések is kísérhetik.

Szombat hajnalban észak felől labilizálódik a légkör, így napközben elsősorban a Budapest-Békéscsaba városok vonalától északkeletre, illetve a Nyugat-Dunántúlon a záporok mellett szórványosan zivatarok kialakulása várható. A zivatarokat felhőszakadás (lokálisan 25 milliméter felett), aprószemű jég, illetve esetleg viharos széllökések (60-80 km/óra) is kísérhetik. Az esti órákra fokozatosan lecseng a zivatartevékenység az országban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Vas, Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre, a szombati napra vonatkozóan.

Felhőszakadás miatt Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés szombaton.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.