72 éve nem látott szintre apadt a Velencei-tó

2021. szeptember. 23 10:00

Már az idei év korábbi időszakaiban is riasztó hírek érkeztek a Velencei-tó csökkenő vízszintjéről és az ismétlődő halpusztulásokkal kapcsolatosan. Mostanra valóban kritikus szintre csökkent a tó vízszintje.

Aki a Velencei-tónál járt az idei évben, biztosan észrevette, hogy a tó vízszintjével valami nagyon nincs rendben. A víz a legtöbb helyen a kövezések aljánál látható. Az Országos Vízjelző Szolgálat tájékoztatása szerint 2021.09.23. csütörtök reggelre a Velencei-tó vízszintje 70 centiméterre csökkent, amelyre legutóbb 1949-ben volt példa. Ezzel a víztömegének legalább a fele eltűnt az utóbbi öt évben.

Sajnos a helyzet egyáltalán nem jobb a tó víz-utánpótlását szolgáló Zámolyi- és Pátkai-víztározónál sem. Megoldási lehetőségek persze még akadnak. A Bakony karsztvíz készletének jelentős részét feláldozni a Velencei-tó megmentésére azonban nagy ár lenne, a következő években -a klímaváltozás eredményeként- lesz annak jobb hasznosítási lehetősége is. Hazánk legnagyobb vízhozamú folyójának, a Dunának a közelsége sokkal kevésbé környezet-romboló alternatívát kínál, hiszen az átlagosan 2000 m3/s-os vízhozamból, ha elveszünk másodpercenként 1-2 köbmétert, a folyó meg sem érzi, a Velencei-tó pedig lassan újra visszanyeri normál vízszintjét. Ennél Budapest vízellátása vagy az alföldi öntözőcsatornák táplálása nagyságrenddel több vizet igényel. A Dunából villanymotorok segítségével lehet a vizet átszivattyúzni a Velencei-tóba, de a beruházást egy napelemes rendszerrel kombinálva máris klíma-semleges megoldást kaphatunk hazánk harmadik legnagyobb tavának tartós megmentésére.

A Velencei-tó azonban már a sokadik jelzés, hogy éghajlatunk egyre szélsőségesebbé válik és a problémát eddig nem vettük elég komolyan. Az Alföldön számos sekély, szikes tónak már csak a poros medrét láthatjuk. A problémának a magját elődeink már több, mint egy évszázada elásták azzal, hogy az Alföld és a Dunántúl vizes élőhelyeit lecsapolták, ezáltal az eső érkezésének vagy jelen esetben a nem érkezésének teljesen kiszolgáltatták hazánk nagy részét.

A következő időszakban továbbra sem várható jelentősebb mennyiségű csapadék a térségben, így a Velencei-tó további 1-2 centiméteres apadása valószínű a jövő hét közepéig.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.