Szélvihar, havazás, hófúvás, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2021. december. 12 12:24

A Fekete-tenger térségében örvénylő ciklon hazánkban is kellemetlen időjárási körülményeket okoz vasárnap.

Vasárnap nagyobb területen kell viharos széllökésekre számítani. A legerősebb lökések általában 60-80 km/óra között alakulnak, de kiemelten az ország északkeleti harmadán, a Bodrogközben, a Nyírségben, illetve a Tisza-völgyében, esetleg a Bakony magasabban fekvő részein, a Balaton környezetében lokálisan 90 km/órát is meghaladó széllökésekre is számíthatunk. A szél a délutáni órákban lassan, fokozatosan elkezd veszíteni az erejéből, a késő esti órákra a legtöbb helyen megszűnnek a viharos lökések.

Másodfokú figyelmeztetés érvényes a viharos erejű széllökések miatt Veszprém, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében, az ország többi részén Nógrád és Pest megye kivételével elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

A viharos szél a Dunántúl hóval borított területein (kiemelten a Bakonyban) hófúvást is okozhat. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes hófúvás miatt Veszprém, Vas, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében.

A keleti területekre érkező vegyes halmazállapotú csapadék vasárnap a déli órákat követően egyre nagyobb területen vált át havas esőbe, majd tapadó hóba. A hétfő reggeli, délelőtti órákig a keleti tájakon általában lepel-5 centiméter friss, olvadozó hóréteg alakulhat ki. Egyes helyeken, nagyobb eséllyel a Tisza tágabb térségében akár 5 centimétert meghaladó mennyiség is hullhat. A csapadékzóna hétfőn napközben gyengülve lassan elhagyja az országot.

A várhatóan jelentős mennyiségű hó miatt Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Csongrád-Csanád megyékben érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfő reggel, kora délelőtt a nyugati határvidéken átmenetileg gyenge ónos eső is előfordulhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki Vas megyére hétfőre az ónos eső veszélye miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Estétől melegfronti hatás várható. Emiatt jelentkezhet szédülés, fejfájás, ízületi panasz. Álmatlanul forgolódhatunk éjszaka.

A légnyomás csökken.