Szélviharral érkezik a hidegfront, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2022. január. 29 10:42

Vasárnap újabb markáns hidegfront száguld át hazánk felett. A legerősebb széllökések a 100 km/órát is elérhetik.

Szombaton a késő délutáni óráktól előbb az Északi-középhegység térségében, majd az esti, késő esti óráktól vasárnap reggelig a keleti, északkeleti megyékben is jellemzően lepel-3 centiméter, elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye keleti részén ettől valamivel több, akár 5 centimétert meghaladó friss tapadó hó is hullhat.

A vasárnap délelőtti órákban sokfelé viharossá fokozódik az északnyugati szél. A délnyugati tájak és az északkeleti határvidék kivételével erősen viharos széllökésekre (90 km/óra) is számítani kell, de elsősorban az ország északi területein akár 100 km/órát meghaladó széllökések sem kizártak. A légmozgás csak a késő éjszakai órákban veszít erejéből. Az időjárási helyzet függvényében indokolt lehet akár a piros fokozat kiadása is. A hidegfront mögött kialakuló záporokban esetleg az ég is megdörrenhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki a viharos erősségű széllökések miatt hazánk nagy részére: Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Csongrád-Csanád és Hajdú-Bihar megyékre. Vas, Zala, Tolna, Baranya és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

A pénteken érkező ciklon előtt melegebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe. A sok csapadék hatására mérséklődik a hétvégén a pollenterhelés.
A légnyomás csökken.