Zivatarra, nagy esőre, majd havazásra figyelmeztetnek

2022. április. 01 10:22

A felettünk örvényló mediterrán ciklon kiadós esővel és zivatarokkal vonul át hazánkon. A Bakonyban pedig akár jelentősebb hóréteg is kialakulhat.

Pénteken a déli, délutáni órákban az Alföldön, északkeleten, ezen belül elsősorban a Tiszántúlon zivatarok kialakulása várható. Zivatarban intenzív csapadék, átmeneti viharos (60-75 km/óra) szélroham helyenként előfordul. A délnyugati áramlással áthelyeződő zivatarok kora estére északkelet felé elhagyják térségünket. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére a pénteki napra vonatkozóan.

Az intenzívebb eső pénteken egyre inkább a keleti, északkeleti országrészre szorul vissza és késő estig még több helyen hullhat további 10-15 milliméter, a záporosabb gócokban északkeleten 20 millimétert meghaladó mennyiség. 20 millimétert meghaladó csapadékmennyiségre Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében figyelmeztetnek.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton ismét növekszik a csapadékhajlam. Reggel délnyugaton az eső mellett már havas eső, hó is előfordulhat, de olvadni fog. Ugyanakkor délutántól az Észak-Dunántúlon, Észak-Magyarországon több helyen havas esőre, főként a hegyvidéki területeken havazásba vált a csapadékforma. Kiemelten az esti óráktól a Dunántúli-középhegységben, Dunazug-hegyvidéken már több helyen várhatóan meg is marad a hó, így vasárnap reggelig 2-5 centiméteres, egyes helyeken (leginkább a Bakonyban) 5-10 centiméternyi hó is hullhat. Vasárnapra virradó éjszaka a havazás várhatóan átterjed a Dunántúl többi részére is, de csak kevés megmaradó hó valószínű. Veszprém megyében a nagy mennyiségű hó miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes szombaton.

Szombaton a Kisalföldön, Alpokalján, Bakonyban az északnyugati szelet kísérő legerősebb lökések elérhetik a 60-65 km/órát.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Pénteken érkezik egy kiterjedtebb csapadék rendszer. Addig nem kell fronthatástól tartani. Fokozatosan növekszik a pollenterhelés.
A légnyomás csökken.