A hőhullám miatt kimerült, dehidratált madarak esnek le az égből Indiában

2022. május. 12 12:39

Naponta tucatjával esnek le az égből a kimerült, dehidratált madarak a nyugat-indiai Gudzsarát államban tapasztalható hőhullám miatt.

Az állam legnagyobb városa, Ahmanábád állatorvosai és állatmentői szerint a madarak azért kerülnek ilyen állapotba, mert nem jutnak ivóvízhez, ugyanis a hőség kiapasztotta a vízforrásokat.

Egy ahmanábádi állatkórház orvosai elmondták, hogy az elmúlt hetekben több ezer madarat kezeltek, naponta több tucat madarat visznek be hozzájuk az állatmentők.

Egy dehidratált galambot itatnak az indiai Ahmedabadban 2022.05.03-án (SAM PANTHAKY / AFP)

A helyi állatmentők szerint az idei az utóbbi idők legnehezebb évei közé tartozik, mintegy tíz százalékkal nőtt a megmentésre szoruló madarak száma.

Az utóbbi években a nyarat megelőző forró hónapokban Dél-Ázsia nagy része kiszáradt. Narendra Modi indiai miniszterelnök a napokban a megnövekedett tűzveszélyre is figyelmeztetett.

Klímaszakértők szerint napjainkban minden hőhullám a globális felmelegedéssel hozható összefüggésbe.

A kiszáradt folyómederben, egy híd árnyékában keresnek enyhülést a hőségben a hajléktalanok és az állatok Újdelhiben (Sajjad HUSSAIN / AFP)

“Az olyan szélsőséges forróságok, mint a Dél-Ázsiát márciusban és áprilisban sújtó hőhullám, már most is a leghalálosabb szélsőséges éghajlati események közé tartoznak” – mondta el Friederike Otto, a londoni Imperial College Grantham Intézetének tudósa az AFP hírügynökségnek.

(MTI)

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem kell pár napig újabb fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés. Az Uv sugárzás könnyen okozhat napégést.

A légnyomás emelkedik.