Heves zivatar is kialakulhat nyugaton, figyelmeztetés érvényes

2022. június. 05 11:25

Estétől, késő estétől ismét számítanunk kell zivatarokra, elsősorban a Dunántúlon. Nyugati megyéinkben heves zivatar is kialakulhat, felhőszakadás és jégeső kíséretében.

Vasárnap délután a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket néhol rövid idő alatt 20-30 milliméter csapadék, kisméretű jég, valamint ~50-70 km/órás szél kísérhet.

Estétől, késő estétől nyugat felől elsősorban a Nyugat-Dunántúlon nagy területen valószínűek zivatarok, valamint a Dunántúl keleti részein és a középső országrészben is lehet dörgés, villámlás, de arrafelé kevesebb helyen. A nyugati, délnyugati megyékben heves zivatarok kialakulására is van esély, amelyeket viharos széllökések (általában 60-90 km/óra, egy-egy helyen akár 90 km/órát meghaladó) és jégeső (néhol 2-3 centimétert meghaladó átmérő is) kísérhet. Főként az északnyugati, nyugati megyékben lokálisan felhőszakadásra (rövid idő alatt akár 30-50 milliméter) is jó esély mutatkozik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki heves zivatar veszélye miatt a Dunántúl nyugati megyéire: Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyékre vasárnap. Felhőszakadás miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyékben.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes vasárnap zivatar veszélye miatt Budapesten és Pest megyében, továbbá Bács-Kiskun, Baranya, Csongrád-Csanád, Komárom-Esztergom, Fejér és Tolna megyékben. Felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Komárom-Esztergom, Somogy és Veszprém megyékben vasárnap.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Az éjszaka második felétől várhatóan fokozatosan csökken a zivatarok erőssége és számossága, de hétfő délelőttig az ország délnyugati felén csökkenő számmal még előfordulhatnak zivatarok. Hétfőn a nap második felétől veszélyes időjárási eseményre kicsi az esély.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt a Dunántúlon, továbbá a fővárosban és Pest megyében, illetve Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyékben hétfőn. Felhőszakadásra Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyékben figyelmeztetnek holnap.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem terheli fronthatás a szervezetet.
Emelkedik a légnyomás.