Nagy területen zivatarokra és felhőszakadásra figyelmeztetnek

2022. június. 07 10:40

Estétől ismét nagy területen alakulhatnak ki akár felhőszakadással és jégesővel kísért zivatarok. A legkisebb esély minderre a Tiszántúlon mutatkozik.

Délutántól egy érkező hidegfront hatására nyugat felől megnövekszik a zivatarok kialakulásának valószínűsége, késő estétől főleg a Dunántúlon és a középső országrészben már nagyobb számban is előfordulhatnak. Szerda délelőttig a legkisebb eséllyel a Tiszántúlon kell zivatarokra számítani.

A legintenzívebb cellákat felhőszakadás (akár 25-35 millimétert meghaladó mennyiség, főként a Dunántúlon), jégeső (általában 1-2 centiméteres átmérő) és viharos (általában 60-70 km/óra) széllökés is kísérheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt hazánk nagy részére, három északkeleti megyét leszámítva. Felhőszakadás miatt a Dunántúlon érvényes elsőfokú figyelmeztetés kedden.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szerdán napközben átmenetileg csökkenhet a zivatarhajlam, de a délután második felétől ismételten számítani kell kialakulásukra. Kezdetben a középső országrészben, az Alföldön és az Északi-középhegységben jelenhet meg egy-egy cella, majd késő este a Dunántúl nyugati felén is alkalmasak lehetnek a légköri feltételek zivatarok kialakulásához, a maihoz hasonló kísérőjelenségekkel.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes szerdán zivatar veszélye miatt három keleti megyét leszámítva hazánk teljes területén. Felhőszakadásra ugyancsak a Dunántúlon figyelmeztetnek.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem terheli fronthatás a szervezetet.
Emelkedik a légnyomás.