Zivatarok veszélyére figyelmeztetnek a keleti és a nyugati megyékben

2022. július. 06 10:50

A kedden átvonult hidegfront után is változékony marad időjárásunk. A délnyugati megyékben a zivatarokat felhőszakadás is kísérheti.

A szerda délelőtti óráktól az Északi-középhegységben, az Alföld középső területein, illetve az Alpokalján és a Kisalföldön kell legnagyobb valószínűséggel néhány zivatar kialakulására számítani. A cellákhoz jégeső (1-2 centiméteres átmérő), viharos (60-80 km/óra) széllökés és intenzív csapadékhullás (akár 10-20 milliméter) társulhat. Ezt követően, este fokozatosan stabilizálódik a légkör. Szerdán Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Nógrád, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Csütörtökön a délutáni órákban nyugat felől ismét megnő a zivatarhajlam. Záporok mellett zivatarok elsősorban a nyugati és délnyugati területeken fordulhatnak elő, amelyeket ott felhőszakadás is kísérhet. Az esti órákban fokozatosan lecseng a zivatartevékenység. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok veszélye miatt Vas, Zala és Somogy megyére, a csütörtöki napra vonatkozóan. Felhőszakadásra Zala és Somogy megyében figyelmeztetnek.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán okoz változékony időjárást és kellemetlen tüneteket. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás csökken.